Serile Filmului Românesc: Din 2016, filmul documentar românesc se vede la Iaşi într-o secţiune specială

Documentare româneşti premiate, documentare de artă şi documentare emoţionante: Paşaport de Germania, Aliyah DaDa, Muzeon-Ştefan Râmniceanu, Viaţa între două filme, Război pe calea undelor, Lumea văzută de Ion B., Evrei de vânzare, Kapitalism-reţeta noastră secretă, Starea lucrurilor-Horea Paştina, Balta Albă

Documentarul românesc a cunoscut o ascensiune ce merită a fi valorificată, promovată şi făcută cunoscută noii generaţii. În cadrul celei de-a VII-a ediţii a festivalului Serile Filmului Românesc producţiile româneşti documentare se prezintă în faţa cinefililor. Invitaţii Răzvan Georgescu (regizor), Oana Giurgiu (regizoare, producătoare), Laurenţiu Damian (regizor şi preşedintele UCIN România), Radu Gabrea (regizor, scenarist), Liviu Tofan (jurnalist), Silviu Munteanu (jurnalist, regizor), Dragoş Zămosteanu (regizor), vor participa în cadrul festivalului, atunci când la finalul vizionărilor se vor întâlni/reîntâlni cu publicul cinefil la Iaşi. Discuţiile despre filmul documentar românesc, producţia acestuia, finanţarea şi subiectele de interes public abordate în acest gen vor marca serile dintre 5 şi 8 mai. Intrarea la filmele documentare este liberă şi în limita locurilor disponibile în spaţiile anunţate.

Programul filmelor documentare din festivalul SFR:

Joi, 5 mai 2016
12.00 – Documentar – Paşaport de Germania (2014), regia: Răzvan Georgescu
Loc: Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”
Invitat: Răzvan Georgescu
Durată: 88 min.

16.00 – Documentar – Aliyah DaDa (2015), regia: Oana Giurgiu|
Loc: Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”
Invitată: Oana Giurgiu
Durată: 116 min.

Vineri, 6 mai 2016
14.30 – Documentar – Muzeon: Ştefan Râmniceanu (2016), regia: Laurenţiu Damian
Loc: Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”
Invitat: Laurenţiu Damian
Durată: 55 min.

23.00 – Documentar – Viaţa între două filme, regia: Dragoş Zămosteanu
Loc: Underground Pub
Invitaţi: Irina-Margareta Nistor, Dragoş Zămosteanu
Durată: 30 min.

Sâmbătă, 7 mai 2016
12.00 – Documentar – Război pe calea undelor (2007), regia: Alexandru Solomon
Loc: Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”
Invitat: Liviu Tofan
Durată: 108 min.

14.30 – Documentar – Horea Paştina (2016), regia: Laurenţiu Damian
Loc: Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”
Invitat: Laurenţiu Damian
Durată: 42 min.

Duminică, 8 mai 2016
12.00 – Documentar – Kapitalism – reţeta noastră secretă (2010), regia: Alexandru Solomon
Loc: Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”
Durată: 80 min.

14.30 – Documentar – Lumea văzută de Ion B (2009), regia: Alexander Nanău
Loc: Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi
Durată: 60 min.

18.00 – Documentar – Evrei de vânzare (2012), regia: Radu Gabrea
Loc: Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi
Invitat: Radu Gabrea
Durată: 70 min (19.10)

22.00 – Documentar – Balta Albă (2016), regia: Silviu Munteanu
Loc: Underground Pub
Invitat: Silviu Munteanu
Durată: 60 min (00.00)

Despre documentarele din programul SFR 2016
Aliyah DaDa urmăreşte emigraţia evreilor din România către Palestina, surprinde relaţiile acestora cu poporul român, abordând subiecte delicate pentru istoria ţării noastre şi a comunităţii evreieşti, cum ar fi: apropierea României de Germania nazistă, Pogromul de la Iaşi, persecuţia evreilor etc. Aliyah DaDa a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de criticii de specialitate şi de public.

Documentarul Balta Albă, al cărui regizor este Silviu Munteanu, este un proiect al Fundaţiei Româneşti pentru Artă şi Informaţie (FRAI), care dezvăluie poveştile artiştilor care au trăit în acest cartier bucureştean.

Evrei de vânzare, în regia lui Radu Gabrea, este un documentar care gravitează în jurul comerţului cu fiinţe umane, cu precădere evrei, din România comunistă.

Kapitalism - reţeta noastră secretă descrie drumul nostru de la un comunism cu faţă urâtă la o democraţie originală de piaţă.

Război pe calea undelor este un documentar dedicat radiolui România Liberă şi fenomenului pe care l-a produs acesta în perioada comunistă în România.

Lumea văzută de Ion B.: Artistul român, al cărui talent a fost descoperit acum câţiva ani, a devenit personajul central în documentarul realizat de Alexander Nanău, în colaborare cu HBO România. Este vorba despre Ion Bârlădeanu şi povestea sa nemaipomenită, căci acesta ajunge să aibă un prestigiu internaţional, deşi când a fost descoperit trăia la ghena de gunoi.

Cunoscut drept un cuceritor în lumea artei, Ştefan Râmniceanu reuşeşte prin talent să transforme în aur orice muncă de-a sa. Dăruirea pentru artă l-a determinat să-şi creeze un spaţiu propriu – un atelier care să îmbine armonia cu pictura şi sculptura, invitând totodată tinerii artişti să-şi prezinte lucrările.

Pelicula Starea lucrurilor. Horea Paştina vorbeşte despre pictorul Horea Paştina şi despre maniera diferită în care acesta priveşte lucrurile, spre deosebire de ceilalţi. Lucrurile se transformă, apoi, desene prin magia culorii şi devin exponate care dezvăluie sufletul artistului.

viewscnt

Din aceeași categorie