Fermierii din Columbia, ţara care trezeşte cu boabele ei de cafea milioane de oameni din întreaga lume, traversează o perioadă dificilă. Schimbările climatice şi dăunătorii au afectat plantaţiile. De câţiva ani, marii producători de cafea au început să sară în ajutorul fermierilor oferindu-le sprijin, astfel încât şi generaţiile viitoare să se bucure de savoarea unei cafele de calitate.
Schimbările climatice sunt primele care afectează culturile de cafea. Planta este una extrem de sensibilă şi are nevoie nevoie de o atenţie deosebită pentru a putea oferi o producţie considerabilă.
WILSON RODRIGO OSORIO VERNAZA, expert agronom - Până în 2009 producţia medie de cafea era de 12 milioane de saci pe an. În anul 2009, în schimb, a apărut o problemă foarte gravă care a afectat producţia. Aceasta a scăzut la 7,8 milioane de saci de cafea. Totul a fost cauzat de aşa-numita rugină a frunzelor care a apărut din cauza nivelului foarte crescut de umiditate. Prin mai multe intervenţii au fost create noi soiuri de cafea, rezistente la această rugină a frunzelor astfel încât producţia a crescut din nou, ajungând la 14,2 milioane de saci.
Sunt deja câţiva ani de când marii producători de cafea au început să sară în ajutorul fermierilor şi să-i înveţe să cultive soiuri mai rezistente la schimbările climatice.
SILVIA STICLEA, division executive manager - Până în acest moment am dat ca şi ajutor plante, puieţi de cafea către fermieri, cultivatorii de cafea şi însoţite de training-uri, formări, sfaturi legate de cum să crească aceste plante. Mesajul este acela de a face cafeaua disponibilă şi generaţiilor viitoare, este acela de a ne asigura că vom bea aceeaşi cafea de calitate şi mâine şi poimâine şi că o vom face în mod sustenabil. Cafeaua se cultivă şi se recoltează în mod sustenabil, cu grijă faţă de mediu, cu responsabilitate socială şi cu viabilitate economică.
Francisco este unul dintre fermierii care a primit ajutor. Este pentru prima dată în România şi ne în împărtăşeşte secretul unei cafele de neuitat.
ROMEL FRANCISCO CASTANO SANTIAGO, fermier - Cum ştim că bem o cafea de calitate? Cafeaua sută la sută columbiană nu este nici cea mai tare dar nici cea mai slabă în privinţa puterii aromei, e undeva la mijloc şi este cea mai bună.
În România, consumul de cafea pe cap de locuitor este de 230 de căni anual. Însă aici nu sunt luate în calcul şi cafelele băute în oraş, la restaurant, la hotel sau cele cumpărate de la automate, ci doar cafelele băute acasă.
IOANA MARIA MOLDOVAN, prezentator Focus - Nu sunt o băutoare înrăită de cafea, dar recunosc că nu pot refuza o cafea bună. Tocmai de aceea am venit astăzi aici ca să aflu cât mai multe lucruri interesante despre cafeaua adevărată, pentru că am avut ocazia să cunosc un cultivator de cafea de la mama lui de acolo, din patria cafelei, din Columbia şi recunosc că povestea m-a fascinat, trebuie să ştim să bem o cafea bună atunci când organismul ne cere acea cafea, să nu o refuzăm.
În Columbia, 560.000 de familii trăiesc de pe urma cafelei. Industria generează 2,4 milioane de slujbe directe şi 1,2 milioane de locuri de muncă indirecte.