Reteta originala de socata. Pentru un gust ca pe vremuri

Reteta originala de socata. Pentru un gust ca pe vremuri
Socata este una din băuturile răcoritoare naturale, care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră la început de vară. Sucurile naturale sunt preţuite pentru efectele lor medicinale, precum vindecarea problemelor intestinale sau a constipaţiei, stimularea lactaţiei, întărire în convalescenţă şi o stare de bine şi revigorare. Sucurile fermentate în casă contribuie la o digestie mai uşoară, datorită acidului lactic şi enzimelor conţinute.

Socata este sucul copilăriei, foarte răcoritor, care potoleşte setea. Oricum, atunci când preparaţi socată, este bine să aveţi grijă să fermentaţi sucurile cât mai puţin, deoarece prin acţiunea drojdiilor asupra zahărului se obţine alcool. Cu cât fermentează mai puţin, cu atât se obţine alcool mai puţin, asta în cazul în care preparaţi socata pentru copii.

Cea mai bună socată este în sezonul socului, adică în luna mai. Dar, dacă ţineţi la uscat flori de soc în hârtie, se poate obţine socata şi în extrasezon, însă aroma nu este la fel de puternică. Oricum, este un suc natural, iar un pahar de suc natural la masă, care să ajute digestia nu strică nicidecum. Beţi socată şi în curele de slăbire, în viroze uşoare, probleme reumatice sau cardiace. Aroma şi gustul vă va bucura şi în acelaşi timp veţi simţi hidratarea completă.

Iată, deci reţeta originală de socată, pe care o făceau bunicii şi care este una simplă şi naturală. Deşi se poate face şi cu zahăr, vă recomandăm să folosiţi miere naturală, este mult mai savuroasă şi mai bună. Cine doreşte ca sucul să fie mai concentrat, poate folosi mai multe flori de soc. Şi dacă aveţi mai multe flori şi o familie mai numeroasă, se poate să faceţi mai multe borcane.

Ingrediente reţeta originală de socată:

-          10-12 flori mai mari de soc
-          1 kg miere sau zahăr
-          2-3 lămâi mari
-          8 g drojdie proaspătă
-          8 litri de apă rece
-          1 borcan de 10 litri

Mod de preparare reţeta originală de socată:

Florile de soc se spală bine, apoi se pun pe fundul borcanului. Mierea şi sucul de lămâie se amestecă şi se adaugă peste florile de soc. Cojile de lămâie se taie felii sau înainte de a stoarce sucul se poate rade coaja, se adaugă în borcan. Se pune apă cât să acopere ingredientele şi se lasă la macerat până a doua zi.

A doua zi se umple borcanul cu apă rece, se amestecă bine şi se adaugă drojdia. Apoi, se acoperă cu tifon şi se mai lasă 2-3 zile la loc cald şi însorit, de exemplu pe pervazul geamului de la bucătărie, conform clickpentrufemei.ro.
viewscnt