FoodPro Preloader

De ce iubesc oamenii ciocolata

Publicitatea te convinge că sandvișul cu unt de ciocolată este minunat pentru copii. Adulții sunt, de asemenea, părtași la această delicatesă. De ce este ciocolata atât de atractivă pentru milioane de oameni din întreaga lume? Noile descoperiri în neuroștiințe aruncă o lumină asupra naturii acestei pasiuni. Columb, în ​​ultima sa călătorie pe malul Lumii Noi, a capturat o mare comoară aborigenă. Printre mărfurile care alcătuiau încărcătura acestei nave comerciale locale, se numărau cupru, jad și „fasole” - boabe ale unui anumit copac, cărora Columb nu le acorda prea multă atenție. Adevăratul descoperitor al celui mai valoros produs a fost un alt navigator, Cortez, pe care regele aztecilor, Moctezuma, l-a tratat în palatul său din Tenochtitlan cu o băutură uimitor de amară, dar în același timp revigorantă „cacahuatl”. În limba nahuatl, acest cuvânt înseamnă „băutură fierbinte”.

 

Ciocolata – balsam pentru gură

 

Așa s-a familiarizat Europa cu boabele de cacao. De-a lungul timpului, francezii au schimbat numele băuturii în cunoscuta „ciocolată”. Ciocolata tare a fost inventată în Europa abia la mijlocul secolului trecut. Și ciocolata tare cu lapte a fost făcută de Henri Nestlé, care în 1875 a experimentat cu lapte condensat, la o fabrică de alimente pentru bebeluși din satul elvețian Brock. Medicii europeni, în urma lui Galen, credeau că ciocolata excită „umorile”, adică fluidele corpului. În 1705, medicul din Amsterdam S. Blancardi scria că ciocolata este "un balsam pentru gură care menține toate glandele și sucurile corpului într-o stare sănătoasă. Prin urmare, oricine o bea are o respirație dulce".

 

Ciocolata – hrana zeilor

 

Aparent, această credință i-a dat lui Karl Linnaeus un motiv pentru a numi planta de cacao „hrana zeilor”. Medicul și chimistul francez Louis Lemery (1645-1715) a ridicat ciocolata spre cer, declarând că a fost „cel mai bun aliment venit din America și care urmează după aur și argint”. Dar nu toată lumea a acceptat acest dar al Lumii Noi atât de necondiționat. Unul dintre sceptici care nu credea că ciocolata poate vindeca febra și catarul de stomac, și de asemenea, că poate prelungi viața, a fost medicul englez T. John, care a considerat ciocolata o otravă pentru că „are un gust prea bun ca să fie medicament”. O astfel de explicație originală „prin contradicție” încă nu dezvăluie secretul atractivității ciocolatei.

La un moment dat, au încercat să explice acest lucru prin acțiunea teobrominei, care are un efect calmant sau relaxant. Cu toate acestea, în anii 90, oamenii de știință au descoperit că ciocolata conține anandamidă - așa-numitul creier, sau morfină „internă”, sintetizată de celulele nervoase. Substanțele acestui grup conțin în și cânepă și sunt cunoscute cu multe nume diferite, cum ar fi hașiș și marijuana. Atitudinea față de aceste elemente s-a schimbat odată cu dezvoltarea omenirii. Studiile psihologice au arătat că până și mirosul de cacao duce la o restructurare a activității creierului. În același timp, pe de o parte, se constată calmarea, pe de altă parte, se activează „centrul” emoțional.

 

Comentarii

ADAUGA COMENTARIU