Românii care nu merg anual la medic, amendaţi

Românii care nu merg anual la medic, amendaţi

Românii care nu îşi verifică starea de sănătate în scop preventiv, pentru a evita forme grave de boală riscă să fie amendaţi! Aşa au anunţat şefii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care îşi propun să micşoreze numărul de bolnavi cronici din ţară. Statisticile care ne plasează în fruntea statelor europene la multe afecţiuni prevenibile arată însă, din păcate, că cei mai mulţi dintre români merg la medic doar atunci când nu mai suportă durerea sau când au nevoie de diverse documente.

De anul viitor, pachetele medicale de prevenţie vor deveni obligatorii iar persoanele care nu se vor prezenta la cel puţin un control medical anual ar putea fi sancţionate.

Pentru români, prevenţia este încă o necunoscută. Majoritatea merge la medic doar când apar şi problemele, sau chiar deloc.

Controlul preventiv este esenţial în depistarea problemelor de sănătate. Inclusiv în cazul bolilor cronice, dacă sunt luate din pripă, şansele de vindecare cresc semnificativ

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a suplimentat cu 22 de procente bugetul pentru asistenţă medicală primară. Potrivit sondajelor Eurostat, România stă foarte prost când vine vorba de vizitele la doctor. În ultimul an, 40% dintre români nu au trecut niciodată prin cabinetele medicilor, ceea ce ne plasează la coada clasamentului european.

viewscnt

Din aceeași categorie