Se apropie cea mai aglomerata perioada din an pentru stomac. Vom avea de mancat o multime de bucate alese, alcool pe saturate, insa toate acestelucruri trebuie evitate si facute cu moderatie.
Cei de la Daily Mail ne ofera noua sfaturi de la specialisti din domeniul medical pentru a evita indigestia si neplacerile dupa mesele copioase de Craciun si Revelion.
1 Nivelul scazut de acid din stomac
Stomacul nostru are un anumit nivel de acid care ajuta la digerarea diferitelor mancaruri, in special cele bogate in proteina cum e carnea sau pestele. Din pacate consumul prea ridicat al acestor alimente poate duce la scaderea nivelului de acid din stomac si la indigestie. Alcoolul sau consumul de lichide in timpul mesei chiar poate accentua asta prin diluarea acidului din stomac.
2 Mancatul prea repede
In lumea aceasta moderna, toata lumea tinde sa serveasca masa in fata televizorului, calculatorului sau macar cu ochii in telefonul mobil. Acest lucru ne poate duce la un mancat prea rapid care pune probleme digestiei. Din fericire aceasta problema e simplu de rezolvat. Inchideti dispozitivele si concentrati-va doar la mancat.
3 Prea mult zahar si carbohidrati rafinati
Consumul prea mare de dulciuri, paste, cartofi, alimente procesate care contin zahar sau carbohidrati rafinati duc la hranirea bacteriilor din stomac, din pacate a bacteriilor nesanatoase. Aceste bacterii fermenteaza mancarea in intestinul subtire si produc o multime de gaze, lucru care pune o presiune mare pe intestine si chiar pe stomac, cauzand iritatii.
4 Mancatul la ore prea tarzii
Sistemul nostru digestiv are si el un anumit program dupa care functioneaza, in timpul zilei fiind mai activ, iar seara incetinind. Daca noi mancam la ore tarzii, putem produce indigestii corpului nostru, iar mancarea nu va mai fi corect procesata.
5 Gustarile dintre mese
Digestia este un proces de lunga durata care poate lua chiar si 8 ore pentru o masa ca aceasta sa ajunga din stomac in intestinul gros. Din acest motiv este mai bine sa mancam la o distanta de cel putin 3 ore fiecare masa si fara sa mancam altceva intre acele ore.
6 Vorbitul in timpul mesei
Inca de cand suntem mici ni se spune sa nu vorbim la masa si se pare ca acum exista si un motiv stiintific pentru acest lucru. Vorbitul poate cauza indigestie. Insa numai in cazul in care mancam repede si suntem stresati. Altfel, in cazul unei mese de sarbatori, atunci cand vorbitul tinde sa ne relaxeze, ajuta chiar la digestie pentru ca vom manca mai incet si vom avea o stare generala mai calma.
7 Mestecatul insuficient al mancarii
O alta problema sunt alimentele care ajung in stomac sub forma de bucati prea mari care sunt greu digerabile si pot sa dea indigestie. In functie de aliment, mestecati de suficiente ori pana cand vor avea consistenta mancarii de bebelus.
8 Mancati cumpatat
Problema de Craciun si de sarbatori consta in excese. Si mai ales excese care sunt complet nepotrivite cum ar fi alimentele bogate in proteine, carbohidrati, zaharuri, combinatia perfecta pentru indigestie. Nu exista sfat mai bun decat cumpatarea in fata unor asemenea alimente.