Noi cercetari sugereaza ca animalele de companie, precum cainii, pot provoca infectii ale tractului urinar, cum ar fi cistita.
Doi pacienti care au primit tratament in spital pentru aceasta boala purtau aceleasi bacterii care cauzeaza infectii ale tractului urinar si care se gasesc in fecalele cainilor. Desi unul din pacienti s-a recuperat dupa aproape un an, cainele inca mai gazduia bacteria, ceea ce inseamna ca este un transportator permanent al acestei bacterii, potrivit cercetatorilor.
Nu este clar cum pot cainii sa isi infecteze stapanii cu aceste bacterii, insa autorului studiului, doctorul Peter Dambirg, de la Universitatea din Copenhaga indeamna stapanii de caini sa nu isi lase animalul de companie sa ii linga, mai ales atunci cand au un sistem imunitar slabit.
Infectiile urinare sunt mai frecvente la femei, fiind cauzate, de obicei, de bacterii ce intra in tractul urinar prin intestin, infectare ce se poate produce in urma actului sexual.
Evitati sa fiti linsi de animalul de companie
Dr. Damborg indeamna ca oamenii sa isi ia masuri de precautie cand intra in contact cu un animal de companie. Daca se intampla sa avem un sistem imunitar slabit, riscul de a lua bacterii cauzatoare de infectii este mult mai mare. Persoanele cele mai predispuse sunt cele care urmeaza chimioterapie sau care tocmai au trecut printr-un transplant de organe.
Cum s-a efectuat cercetarea
In cadrul spitalului Hvidovre din Copenhaga cercetatorii au analizat 119 pacienti tratati de infectie urinara, dintre care 19 aveam caini si pisici. Stapanii acestora au luat probe din fecalele animalelor la inceputul studiului si dupa 19 luni.
Rezultatele au fost publicate in revista bioRxiv
Parazitul din fecalele pisicilor poate provoca Alzheimer si chiar cancer. In septembrie anul trecut, un studiu a sugerat ca in fecalele de pisici se gaseste un parazit ce poate provoca Alzheimer, Parkinson si chiar cancer.
Toxoplasma gondii, purtata de aproximativ 30% din pisici la un moment dat, care iese prin fecale, poate modifica mai mult de o mie de gene asociate cu cancer, dupa cum a reiesit dintr-un alt studiu.
Odata ce omul este infectat, proteinele parazitului poate modifica comunicarea dintre celulele creierului, crescand astfel riscul dezvoltarii Alzheimer-ului, Parkinson-ului si chiar epilespiei, adauga cercetatorii.
Pana in prezent, doar femeiele insarcinate erau sfatuite sa evite contactul cu fecalele pisicilor din cauza faptului ca acest parazit poate provoca avoturi spontane, nasteri si leziuni in dezvoltarea fatului, in special la creier si ochi.
Infectiile par adesea inofensive, putini oameni au simptome si doar cativa prezinta semne de gripa usoara in urma infectarii cu bacterii.
Un studiu din septembrie 2017 a sugerat ca porcii de Guinea ii imbolnavesc pe oameni.
Un studiu realizat la spitalul Bernhoven din Olanda a sugerat ca mai multi oameni au ajuns sa se interneze din cauza unei pneumonii amenintatoare, luata de la animalele lor blande de companie.
Incidentele au implicat doua femeie si un barbat, toti cu varste de peste 30 de ani.
Dintre cei trei pacienti, doi au fost dusi la terapie intensiva, ambii aveau porci de Guinea care prezentasera recent simptome de boala respiratorie.
Probele luate de la pacienti au evidentiat prezenta bacteriilor asociate cu penumonia. Majoritatea porcilor de Guinea pot gazdui bacterii responsabile cu inflamatia plamanilor, fiind detectabila la animalele care dezvolta sindromul ochilor roz.
Este bine ca ne plac animalele de companie, insa este important sa pastram o anumita precautie cand intram in contact cu ele si sa nu uitam de o igiena sanatoasa.