Usor, usor se apropie luna Decembrie, atunci cand toata lumea intra in spiritul Craciunului. Ca in fiecare an, tot mai devreme magazinele isi incep promotiile de Craciun si fac tot felul de promotii dar incearca sa aduca si atmosfera specifica prin colinde renumite precum cele ale lui Hrusca, Fuego dar si toti ceilalti care canta aceste melodii dedicate sarbatorii.
Un studiu recent arata, insa, ca daca ascultam colinde prea devreme am putea sa ne simtim stresati pentru ca ele ne aduc aminte de sezonul cadourilor, implicit de cumparaturile pe care trebuie sa le facem, cumparaturi care vin nu doar cu o cheltuiala in plus fata de restul anului, dar si cu dilemele alegerii celor mai potrivite cadouri pentru fiecare membru al familiei.
Mai mult, studiile au aratat ca angajatii magazinelor care pun in mod repetitiv colinde au un nivel chiar si mai crescut.
Orice tip de playlist muzical care se repeta la nesfarsit tinde sa fie iritant pentru om, insa conform unui psiholog specializat in zona muzicala si citat de Daily Mail, colindele tind sa aiba un efect si mai puternic.
Colindele ne aduc pe langa bucuria specifica sarbatorii si emotiile si stresul pentru alegerea celui mai potrivit cadou, dar ne activeaza si zona din creier care ne aduce aminte de cheltuielile implicate si de grijile economice.
Mai mult, colindele din magazine chiar par sa aiba efect. Se pare ca oamenii cheltuie in medie mai mult in magazinele in care aud aceste cantece.
‘Ce e toxic in legatura cu sarbatorile din fiecare an e ca asteptarile celorlalti sunt foarte mari, ca si cum ai putea sa citesti gandurile si sa alegi cel mai bun cadou pentru fiecare. Muzica de iarna accentueaza stresul cauzat de alegerea cumparaturilor’, a declarat pentru Daily Mail dr Peter Christenson de la Lewis and Clark College din Portland.
Conform unui studiu mai vechi, din anul 2006, ce a fost publicat de American Psychological Association, 61% dintre oameni experimenteaza un nivel de stres mult crescut in perioada Craciunului. Stresul se poate manifesta negativ si asupra corpului, inclusiv cu dureri de cap, tensiune arteriala crescuta si chiar dureri in piept.
Fireste, creste nivelul cortizolului, hormonul responsabil cu stresul, lucru care poate duce si la cresterea in greutate.
Un alt studiu din 2003 a aratat ca nu doar muzica ne poate aduce aminte de Craciun si poate activa anumite parti din creier, ci si mirosul. Multe magazine din strainatate se folosesc de aceasta tehnica si aduc miros de scortisoara sau brad in magazin, lucru care creste vanzarile.