Un studiu recent publicat arata ca persoanele care nu isi scot lentilele de contact atunci cand dorm se expun unor riscuri incredibil de mari.
Lentilele de contact au devenit foarte populare si la noi in tara, dar si in intreaga lume. Numai in America 45 de milioane de oameni poarta lentile de contact fie pentru a corecta vederea, fie pentru a-si schimba culoarea ochilor.
Sigur ca atunci cand te apuca somnul, ultimul lucru pe care mai ai chef sa il faci e sa iti scoti lentilele de contact, insa medicii ne avertizeaza ca riscurile unui asemenea obicei sunt colosale.
O treime dintre cei care poarta lentile de contact recunosc ca au dormit cel putin o data cu ele fara sa le scoata asa cum ar fi normal. Ei risca o infectie la ochi care le poate produce efecte ireversibile. Riscurile sunt de 6-8 ori mai mari decat la o persoana care scoate lentilele peste noapte.
Lentilele de contact sunt o inventie foarte utila omului, ajutand la corectarea vederii sau uneori fiind doar decorative. Lentilele sunt mult mai sigure decat ochelarii in special pentru cei care practica diferite sporturi, petrec timp in aer liber si astfel nu se mai expun riscurilor de a sparge ochelarii sau a-i pierde.
Cu toate astea, ochii sunt organe foarte delicate si au nevoie de un echilibru de saruri, oxigen si o nutritie corecta a tesuturilor. Lentilele de contact priveaza globul ocular de aceste lucruri, in special daca sunt purtate vreme prea indelungata.
Fara oxigen, ochii devin vulnerabili la tot felul de bacterii care traiesc in mod normal pe piele sau in cavitatea bucala. In mod normal, de aceste bacterii si alte tipuri de ‘invadatori’ se ocupa conjunctivita, un tesut subtire si transparent care apara ochiul, insa in lipsa de oxigen pe o durata indelungata, sistemul defensiv al ochiului cedeaza mult mai usor si mai repede si lasa bacteriile sa se strecoare pe suprafata corneei.
Acest lucru poate cauza multe afectiuni ale ochiului, chiar si ulcior care poate afecta permanent cornea.