Fiul tău are 26 de ani şi încă nu s-a mutat la casa lui? E leneş, nu are job, bea şi fumează, nu-şi face curat în cameră? E cazul să iei atitudine! Tuturor părinţilor care au asemenea copii, Dr. Phil le oferă câteva sfaturi utile.
1. Gândeşte-te ce mesaj îi transmiţi!
Dr. Phil este de părere că răsfăţul e cea mai parşivă formă de abuz. Asta pentru că atunci când îţi răsfeţi copilul, îi transmiţi o imagine eronată asupra lumii. Tot ce îl înveţi e că dacă refuză să trăiască pe cont propriu, îi vei da ce îşi doreşte. Ce deserviciu îi faci copilului tău! Învaţă-l, în schimb, să fie independent.
Oamenii persistă într-un anumit tip de comportament atunci când acesta dă rezultatele dorite. În loc să te întrebi de ce copilul tău nu e mai activ, de ce nu are nicio ambitie şi nu-şi găseşte de lucru, întreabă-te dacă nu cumva tu eşti cel care îi creează premizele. Dacă are tot ce îşi doreşte fără să facă nimic, a cui e vina? Ca părinte, e datoria ta să pui piciorul în prag.
Copiii trebuie să înveţe că atunci când aleg să se poarte într-un anumit fel, există consecinţe. Nu le permite comportamentele cu consecinţe negative pe care tot tu le suporţi! Daca impui copilului anumite reguli, trebuie să duci pedeapsa până la capăt, nu să-i găseşti scuze.
Dacă vrei să-ţi vezi copiii pe cont propriu nu înseamnă că nu-i iubeşti. Înseamnă că nu vrei să-i privezi de şansa de a deveni adulţi independenţi şi productivi, cu aspiraţii şi respect de sine. Dacă ai impresia că nu ai fost un bun părinte sau ai făcut în trecut nişte greşeli pe care le regreţi, nu rezolvi nimic răsfăţând acum copilul.
Problemele financiare le rezolvi schimbându-ţi stilul de viaţă, valorile şi priorităţile. Dacă fiul tău nu s-a mutat încă la casa lui pentru că îşi cheltuie toţi banii pe haine şi petreceri, există o problemă! Dacă nu are bani pentru că lucrează part-time, atunci restul zilei ar trebui să şi-l petreacă căutand un job full-time, astfel încât să se întreţină singur.
Cel mai preţios dar pe care îl poţi oferi copiilor tăi în această situaţie este să ceri mai mult de la ei, ajutându-i să se maturizeze. Imaginează-ţi bucuria şi mândria copiilor tăi când se vor privi în oglindă şi vor simţi că au reuşit singuri, fără să depindă de nimeni. Ajută-i să devină independenţi cerând mai mult de la ei!