Înainte de a deveni Primele Doamne ale României, soţiile preşedinţilor tării noastre au activa în diferite domenii de activitate.
După ce a absolvit 4 clase primare şi s-a mutat la Bucureşti, Elena Ceauşescu a lucrat ca muncitor necalificat într-o fabrica de produse farmaceutice. Următorul loc de muncă l-a avut într-o fabrică de textile, ca mai apoi să ajungă laborant la un laborator chimic.
Încet, dar sigur, Elena s-a apropiat de cercurile comuniste, iar în 1939 l-a cunoscut pe Nicolae Ceauşescu, cel care i-a şi devenit soţ, 6 ani mai târziu. A ocupat, pentru o perioadă, funcţia de secretară în cadrul Ministerul Afacerilor Externe şi directoare a Institutului de Cercetare Chimică. În 1972 a reuşit să devină membru al Comitetului Central al PCR şi să ajungă a doua persoană din stat, din punct de vedere al importanţei politice, special pentru ea fiind creată şi funcţia de Prim-VicePrim-Ministru.
De profesie inginer, cercetator ştiinţific în domeniul coroziunii metalelor, Nina Iliescu a fost şi este o persoană extrem de discretă. A fost Prima Doamnă a României între anii 1990-1996 şi 2000-2004, însă nu a dat niciodată interviuri, susţinându-şi soţul mai mult din umbră.
L-a cunoscut pe Ion Iliescu în liceu şi s-au îndrăgostit repede unul de celălalt. Anii de studenţie i-au petrecut tot împreună, la Moscova, acolo unde au studiat. Şi-au unit destinele printr-o nuntă modestă, iar după ce Ion Iliescu a devenit Preşedintele României, Nina l-a rugat să nu îi ceară să fie o Primă Doamnă în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nu a dorit să se implice în chestiuni de politică sau protocol.
Cea de-a treia Primă Doamnă, în ordine cronologică, a fost Nadia Ileana Bogorin, soţia lui Emil Constantinescu. Cei doi s-au cunoscut tot pe băncile şcolii, mai exact în perioada stundenţiei, ambii urmând cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti.
Maria Băsescu s-a bucurat de titulatura de Primă Doamnă 10 ani, însă, înainte de asta, ea a lucrat ca recepţioneră la un motel de lângă Suceava. Apoi s-a mutat în Constanţa, unde a activat tot în domeniul turismului. La malul mării l-a cunoscut pe Traian Băsescu, căruia i-a devenit soţie în 1975. După ce le-a adus pe lume pe cele două fete Ioana şi Elena, Maria Băsescu a renunţat la carieră pentru a se dedica creşterii celor două fete.
De-a lungul anilor, ea s-a ocupat de câteva dintre afacerile familiei, cum ar fi o fabrica de îngheţată sau o firma de impresariat artistic şi organizări evenimente.
Carmen Iohannis, soţia Preşedintelui ales Klaus Iohannis, este profesoară de limba engleză la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Cei care o cunosc spun despre viitoarea Primă Doamnă a României că este o femeie cu suflet, care depune profesionalism în tot ceea ce face, şi, nu în ultimul rând, o femeie cochetă.