Un studiu recent scoate la iveala fapte surprinzatoare despre persoanele religioase. Datele au fost colectate de la persoane ce provin din peste 20 de tari si au fost examinate diferentele intre persoanele religioase in mod activ, care merg la slujbe, inactiv sau care nu participa si nu sunt religioase de loc.
Se pare ca oamenii care participa la intruniri religioase sunt in general mai fericiti.
Studiul a fost realizat de catre Pew Research si a ajuns la concluzia ca persoanele religioase si care sunt active in actiunile bisericii din care provin tind sa fie mai fericite fata de restul persoanelor, insa nu sunt neaparat mai sanatoase, avand un nivel de obezitate ridicat, dar si sedentarism.
Cu toate ca legatura dintre religie si participarea la slujbe nu are o legatura directa cu starea de sanatate, conform studiului, nivelul de fericire pe care il impartasesc oamenii religiosi este clar determinat de credinta lor si e la cote ridicate.
Studiul a impartit oamenii in trei cagetorii distincte: cei religiosi si care sunt activi participand la slujbe in mod regulat, cei inactivi dar religiosi si cei care nu se identifica cu nici o religie.
Mai mult de o treime, 36%, dintre cei religiosi s-au declarat foarte fericiti in timp ce mai putin de un sfert dintre ceilalti se considerau impliniti si asta doar in Statele Unite.
In alte zone cifrele sunt si mai impresionante: de exemplu in Australia 45% dintre cei activi religios s-au declarat fericiti.
‘Nu exista nici o tara in care statisticile sa arate ca cei mai putin religiosi sunt mai fericiti decat cei religiosi, in schimb diferentele de procente sunt aproximativ la fel de mari si de impresionante in toate regiunile’, a declarat pentru Daily Mail unul dintre cercetatorii care au participat la studiu.
Tot in aceste statistici s-a aratat ca oamenii religiosi tind sa faca alegeri de viata mai sanatoase, sunt fumatori si bautori de alcool intr-un numar mult mai mic decat persoanele nereligioase.
Cu toate astea, surprinzator e ca nu au o stare de sanatate in general mai buna. Cifrele au aratat ca in randul persoanelor religioase se numara mai multe care sufera de obezitate si sedentarism.
In alta ordine de idei, un studiu separat publicat toamna trecuta a aratat ca religia poate ajuta persoanele care au sentimentul de singuratate. ‘Pentru cei care sunt ‘deconectati social’, religia poate sa serveasca drept un substitut relational care compenseaza nevoia umana de interactiune’, spunea atunci autorul studiului.