Este dovedit stiintific: Uitucii pot fi extrem de inteligenti

Este dovedit stiintific: Uitucii pot fi extrem de inteligenti

Potrivit unui studiu stiintific, oamenii care tind sa uite lucrurile mici din viata sunt de fapt si cei mai destepti din grupul lor. Exista o corelatie simpla intre numarul de sarcini pe care le poate gestiona creierul si inteligenta. Astfel ca, oamenii care continua sa uite lucrurile, poate, inutule, fac acest lucru pentru ca al lor creier se concentreaza pe rezolvarea unor sarcini importante ( ambitii, teluri, creativitate).

Studiul publicat in Neuron arata clar cum persoanele a caror minte este absenta in sarcinile minore au un grad mai mare de inteligenta. Cum este posibil? Acest lucru se datoreaza faptului ca neuronii sunt implicati in mai multe sarcini deodata, dar foarte bine compartimentate in ordinea importantei lor.

Studiul, prin colaborarea dintre Paul Frankland si Blake Richards de la Universitatea din Toronto, mai arata ca oamenii care isi amintesc fiecare detaliu din viata lor nu au dificultai in a lua decizii, mai ales pe cele mai importante. Astfel incat, oamenii care iau decizii bune, se concentreaza pe anumite aspecte ale vietii lor si lasa in urma lucrurile nesemnificative.

Acest lucru nu este ceva rar! Sa ne amintim Mark Zuckerberg, care este cel mai bun exemplu pentru sustinerea acestui studiu. Si-a redus optiunilepentru imbracaminte si a ales sa poarte acelasi tricou cu logo-urile Facebook, aproape in fiecare zi.

Atunci cand ii dai creierului mai putine ,,teme’’, nu va aparea ingrijorarea din nimic, astfel avand timp de concentrare pe lucrurile care conteaza.

Poate ca aceasta a fost si formula de succes pentru ,,inventatorul ’’Facebook.

Atunci cand creierul nostru e ,,bombardat’’cu lucruri de care trebuie sa ne facem griji trebuie sa va amintiti ca viata e ca un film. Exista si parti bune, cum este intriga, deznodamantul, dar si multe parti de umplutura, asa cum ar fi o urmarire care nu se mai termina.

Ce sa porti la petrecerea de la munca de Craciun, ce comanzi la restaurant pana vin prietenii, unde asezi tacamurile dupa spalare, unde ii e locul sapunului, etc. Sunt lucruri cu care ne impovaram degeaba si pe care ar trebui sa le solutionam fix in momentul cu pricina, nu inainte.

,,In loc sa stocam aceasta informatie irelevanta pe care creierul o poate stoca pentru noi, creierul nostru este eliberat pentru a stoca amintirile care conteaza de fapt [...] atunci cand avem mai putine decizii de luat.’’ Se amai arata in studiu.

Cand lucrurile au decurs in mod ideal, oamenii de stiinta au gasit corelatii cu activitatea creierului si cu un computer super capabil. Creierele noastre stiu sa suprascrie informatiile inutile, depasite, cu experiente mai noi, actualizand astfel baza de date de informatii.

De fapt, putem compara creierul uman cu un smartphone. Ori de cate ori memoria cache se acumuleaza in telefoanele noastre, actualizarile au probleme in timpul instalarii, telefonul merge greoi. Ori de cate ori sunt sterse, telefonul functioneaza la capacitate maxima.

viewscnt