Ingrijorator: tot mai multi oameni iau medicamente antidepresive, insa nu toti ar avea nevoie. Care e motivul?

Ingrijorator: tot mai multi oameni iau medicamente antidepresive, insa nu toti ar avea nevoie. Care e motivul?

Conform statisticilor, tot mai multi oameni sufera de depresie intr-un stadiu sau altul si tot mai multi consuma antidepresive. In Anglia, de exemplu, unu din sase oameni este diagnosticat cu depresie, insa un alt fenomen legat de aceasta afectiune pare sa fie si mai ingrijorator.

Tot mai multi oameni care nu ar trebui sa ia medicamente, le consuma din cauza publicitatii, riscand sa-si faca mai mult rau decat bine.

Depresia a devenit o afectiune tot mai frecventa, ajungand la cote alarmante in ciuda faptului ca nivelul civilizatiei este unul tot mai crescut, cele mai multe tari nu mai sunt afectate de razboaie sau alte probleme care sa accentueze simptomele.

Dr. Max Pemberton publica in Daily Mail o analiza a statisticilor disponibile in acest moment si ridica problema consumului ridicat de medicamente pentru depresie.

‘Unul din zece britanici a ajuns sa foloseasca acum medicamente antidepresive, in cele mai multe cazuri fara sa fie cu adevarat nevoie si care ar putea face chiar mai mult rau decat bine. Nu e dubiu ca rata persoanelor care sufera de depresie a crescut in statistici si din cauza publicitatii si constientizarii. Pana acum problemele de acest gen erau considerate tabu de buna parte a populatiei si astfel cazurile de despresie nu existau in statistici. Mai nou, nu trece o saptamana fara ca o vedeta internationala sa vorbeasca despre asta in presa, lucru care ii incurajeaza si pe altii sa isi faca publice temerile’, scrie specialistul in editorialul din tabloidul britanic.

Este un lucru bun ca multi dintre oameni au curaj sa isi trateze afectiunea pe care o considerau rusinoasa pana acum, insa exista si reversul medaliei. Multe persoane care nu ar avea nevoie de medicamente ajung sa le consume.

Campaniile acestea publice nu fac decat sa ii incurajeze pe cei cu simptome mai blande sa actioneze si sa utilizeze tratamente de care nu au nevoie. Antidepresivele nici macar nu sunt eficiente in cazul celor cu simptome blande.

Mai mult, specialistul da exemple de grupuri de populatie care nu au devenit mai deschise la acest subiect si din contra, nu primesc medicamentatie desi poate ar avea nevoie. In Marea Britanie, migrantii au greu acces la servicii medicale si rar ajung sa fie tratati de afectiuni precum depresia. Persoanele in varsta nu sunt ‘atinse’ de campanii despre depresie care se desfasoara pe site-urile de socializare, de exemplu, astfel ca desi ei ar avea mai multa nevoie de constientizare si informare, raman tot grupuri in care depresia ramane tabu.

viewscnt