Obiceiuri si superstitii de Mosii de vara! Iata ce e bine sa faci daca nu vrei sa ai parte de necazuri

Obiceiuri si superstitii de Mosii de vara! Iata ce e bine sa faci daca nu vrei sa ai parte de necazuri
Mosii de vara sau Sambata Mortilor de dinaintea Rusaliilor reprezinta o sarbatoare in care se pomenesc mortii. Anul acesta, are loc pe 30 mai, cand in toate bisericile ortodoxe se vor oficia Liturghii si slujbe de pomenire a celor trecuti la cele vesnice.

Cu prilejul Mosilor de vara se organizeaza targuri mari, traditionale, iar credinciosii se pot aproviziona cu vase de lut, cu alimente si cu obiecte necesare pentru pregatirea parastaselor.

50 de zile, portile cerului au fost deschise


Traditia spune ca incepand cu Joia Mare din Saptamana Patimilor si pana la Rusalii, cerul, raiul si iadul sunt deschise. In acest interval de 50 de zile, sufletele mortilor au calatorit libere prin locurile unde au trait, iar acum acestea sunt triste, pentru ca trebuie să se reintoarcă in lumea de dincolo, parasindu-i pe cei dragi.

Pentru ca sufletele celor adormiţi să se întoarcă fără incidente în mormintele din care au plecat şi să fie împăcate cu această situaţie, rudele celor comemoraţi trebuie să le împartă pomeni şi să respecte tradiţiile familiei.

Ofrandele se dăruiesc săracilor şi străinilor


Se crede că la sărbătoarea moşilor cei răposaţi aşteaptă să primească ofrande şi, dacă familia uită sau neglijează să împlinească datina, răposaţii rămân supăraţi. În lumea satelor, dar şi în mediul urban, ofrandele se împart mai ales săracilor şi străinilor, dar nu este încurajat schimbul de pomeni între rude.

Se împarte mâncare caldă, „aburel
"

Prin tradiţie, se spune că este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În multe localităţi din Muntenia, credincioşii împlinesc vechile tradiţii, iar masa de pomană caldă se mai numeşte „aburel" sau „aburi". În acelaşi timp, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi, cumpărate numai pentru această ocazie.

De obicei, gospodinele pregătesc pentru această sărbătoare bucatele preferate de ruda pe care o comemorează. Vasele cumpărate trebuie umplute cu mâncare şi băutură. Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

Se duc la biserică ofrande specifice Moşilor de cireşe


Din vremuri îndepărtate, la sărbătoarea Moşilor de Vară se împlinesc ritualuri speciale, care încep chiar în dimineaţa Sâmbetei Rusaliilor. La slujba de pomenire, se duc la biserică, pentru binecuvântare : colivă, colaci, vin şi cireşe, scrie dcnews.ro.

Ritualul de comemorare se continuă în cimitire

Ritualul început în biserici continuă în cimitire, unde mormintele sunt curăţate şi împodobite cu flori de tei şi cu frunze de nuc. Aici, credincioşii aprind lumânări, care vor arde pe parcursul ritualului de pomenire, dau de pomană vase de lut, de porţelan sau de lemn, căni împodobite la toartă cu flori de tei şi umplute cu lapte, cu vin sau cu cireşe.

Tradiţia spune că la Moşii de vară toţi morţii se duc pe Valea cu Dor. Acolo fiecare găseşte bucatele primite de pomană până la Rusalii. Cine nu găseşte pomană se retage trist în mormint ţinând în braţe crengi cu flori de tei
viewscnt