O mica universitatea din Pennsylvania a examinat cu atentie stetoscopul folosit de doctori, refolosirea lui la fiecare pacient si igiena cu care se confrunta. Ei au gasit pe toate stetoscoapele studiate bacterii care puteau sa imbolnaveasca pacientii.
Stetoscopul doctorului risca sa fie unul dintre cele mai periculoase obiecte sanitare din cabinetul medica pentru ca nu e dezinfectat dupa fiecare folosire. Doar in Statele Unite sunt inregistrate 99.000 de decese anual din cauza infectiilor intra spitalicesti, iar in Romania dupa cum stim numarul lor este raportat gresit, asa ca nu putem avea o cifra clara.
Mai mult, statisticile din Statele Unite arata ca in fiecare an 1.7 milioane de oameni intra in contact cu o infectie luata din spital. In medie, unul din 25 de pacienti are o infectie pe care o ia de la spitalul la care vine sa fie tratat.
Cu toate ca exista multe locuri din care un pacient cu imunitate scazuta sa ia o infectie in spital, unul dintre locurile mai putin asteptate ar fi stetoscopul medicului.
Bacteriile care provoaca infectiile pot fi de multe feluri si pot afecta pacientul in diferite moduri, unele ataca direct ranile aflate in vindecare cum ar fi taieturile unei operatii, altele pur si simplu slabesc sistemul imunitar al persoanelor care se trateaza pentru alte afectiuni.
Singura metoda prin care ne putem apara de aceste bacterii este curatenia si mentinerea igienei in locurile in care sunt tratati pacientii. Daca in Romania a fost descoperit faptul ca multe dintre bacterii sunt carate de catre cadrele medicale pe papucii cu care merg prin fiecare salon, iata ca stetoscopul poate fi un alt obiect plin de bacterii si ideal pentru imprastierea lor pentru ca e folosit la ascultarea respiratiei fiecarui pacient.
Un singur doctor poate sa vada pana la 25 de pacienti in stare critica intr-o singura zi si ii verifica pe toti cu acelasi stetoscop.
Cercetarea facuta de Universitatea din Pennslvania a analizat ADN-ul de pe 40 de stetoscoape. Nici macar unul dintre instrumente nu a fost complet curat. Mai mult, cercetatorii spun ca era o abundenta de bacterii si jumatate dintre ele erau in cea mai periculoasa forma a lor.