„Săptămânalul de tranziţie” Dilema veche a împlinit joi, 22 ianuarie, 22 de ani.

„Săptămânalul de tranziţie” Dilema veche a împlinit joi, 22 ianuarie, 22 de ani.
Revista a fost sărbătorită în cadrul unui eveniment organizat la Galeriile Artmark, la care au participat membrii redacţiei  de ieri şi de azi, colaboratori mai vechi sau mai noi ai Dilemei, nume importante din lumea culturală.

Actualei echipei editoriale - Andrei Pleşu (director fondator), Mircea Vasilescu ( redactor-şef), Andrei Manolescu (redactor-şef adjunct), Marius Chivu, Luiza Vasiliu, Matei Martin, Adina Popescu, Iaromira Popovici, Dan Stanciu, Ana Maria Sandu, Cristian Ghinea, Stela Giurgeanu, Dana Călinescu, Matei Pleşu, Ruxandra Mihăilă, Adrian Damian, Cristina Ştefan - i s-au alăturat cei care au fost aproape de spiritul revistei şi au semnat de-a lungul timpului în paginile ei: Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Alexandru Andrieş, Ilieş Câmpeanu, Sever Voinescu, Ovidiu Nahoi, Liviu Papadima, Eugen Istodor, Luca Niculescu, Bogdan Ghiu, Iulian Comanescu, Teodor Baconschi, Augustin Ioan, Cezar Paul-Bădescu şi alţii.

 

Mircea Vasilescu a povestit despre începuturile acestei aventuri : „Ce-am căutat în redacţia acestei reviste încă de la fondarea ei? Pur şi simplu s-a întîmplat să mă aflu în toamna anului 1992 în locul potrivit, într-un grup de oameni care doreau să facă o revistă de cultură. Pe atunci, aveam pretenţia că ştiu să scriu un articol, dar nu şi cum se face o revistă. Fiindcă o simplă înşiruire de articole nu garantează construcţia unei reviste. Mi-a luat mult timp să învăţ să fac o revistă şi încă mai învăţ şi azi. Cu atît mai mult cu cît revista şi-a  creat un public atent, înţelept, sever şi critic”.

În cadrul evenimentului aniversar s-au acordat, pentru prima dată, Premiile Dilema veche, care vor recompensa „fie oameni care ne pun pe gînduri, fie personaje care fac ca lucrurile să meargă înainte, fie şi una, şi alta”, a declarat redactorul-şef al revistei.

Cîştigătorii de anul acesta al premiilor Dilema veche au fost:

# Paul Balogh şi Cristian Dinu, parteneri şi fondatori ai companiei Readforward , dedicată proiectelor  educaţionale digitale

# Mirel Bănică, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor şi colaborator al revistei, care anul trecut a lansat cartea „Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană”.

# Radu Cosaşu, scriitor şi gazetar de marcă, naşul Dilemei, căci el este cel care a dat numele Dilema, la înfiinţare.

Premiul pentru antreprenoriat creativ, cel oferit tinerilor Paul Balogh şi Cristian Dinu, a fost înmînat de Martin Zmelik, Country Manager şi Preşedinte al Directoratului CEZ România, iar Premiul pentru Cercetare, cîştigat de Mirel Bănică, a fost oficial prezentat de Radu Coşarcă, director comunicare Enel, cele două companii străine numărîndu-se, alături de Sâmbureşti, printre sponsorii evenimentului.

Cea de a treia distincţie, cea acordată unei personalităţi culturale care  te pune pe gînduri – „Omul cu dileme” – i-a avut ca protagonişti pe Andrei Pleşu şi Radu Cosaşu. Înainte de a-i oferi premiul lui Radu Cosaşu, în stilul său cuceritor, Andrei Pleşu a făcut un scurt istoric sentimental al revistei. A spus, de altfel, că „încă lucrează la împrietenirea” cu Radu Cosaşu, că amiciţia lor „încă are spaţiu de creştere” şi că în fond vor „îmbătrîni împreună”.

Andrei Pleşu a subliniat că „omul cu dilemee cel care nu umblă cu absolutul acolo unde nu e cazul, în materie de strategii sau de valori”. „Omul cu dileme reflectează înainte de a decide ceva şi, înainte de a reflecta, are calmul celui care ştie că lumea e complexă şi are multe aspecte”, a mai spus acesta. Iar exemplul ales pentru a vorbi despre spiritul dilematic  a fost recentai vizită a Papei Francisc în Filipine. La întrebarea unor copii de şase, şapte ani asupra cauzelor existenţei răului în lume, Papa a preferat să nu ofere un răspuns în cuvinte, ci sa-i îmbrăţişeze pe micuţi. Iar concluzia a venit apoi firesc: „Iată de ce îl declar pe Radu Cosaşu un contemporan al Papei Francisc, spiritul papal al redacţiei Dilema veche”, a arătat Andrei Pleşu.

La rîndul său, Radu Cosaşu a cerut asistenţei să nu aibă impresia că prima echipă a revistei a fost compusă din „exuberanţi”. „Am fost fericiţi într-un fel, eu cu deosebire, fiindcă veneam dintr-o altă orînduire. Dar n-am fost niciodată inocent”, a precizat Radu Cosaşu, care a destăinuit şi el, într-un final, de ce a refuzat să devină cel dintîi redactor-şef al revistei. „Nu puteam fi cenzor după ce am fost cenzurat”, a sunat una dintre motivaţiile sale. Iar istoria s-a scris, de această dată, după dorinţa sa.

După 22 de ani de existenţă pe piaţa editorială românească, Dilema veche e mai mult decît o revistă. Înseamnă dezbateri , conferinţe, un festival care îi poartă numele, organizat în fiecare an la Alba Iulia, şi o comunitate de oameni care au crescut şi s-au format în spiritul dilematic.
viewscnt