Imunizarea este singura modalitate de a-ti proteja copilul impotriva unor boli grave. Prin vaccinare, organismul copilului poate lupta impotriva virusurilor cu care vine in contact. In contextul in care vaccinurile pe care trebuie sa le faca cel mic a ajuns sa fie un subiect intens discutat, noi iti spunem cum actionează acestea, dar si care sunt posibilile efecte adverse pe care le pot avea.
Pentru a fi eficient, este important ca fiecare vaccin sa fie facut la varsta potrivita. Cele mai multe dintre vaccinuri sunt gratuite si se fac in primii ani de viata, dupa un calendar strict intocmit.
Medicul de familie sau medicul pediatru te poate informa cu privire la data fiecarei imunizari. Exista si vaccinuri optionale, insa, daca vrei sa i le faci copilului, intreaba inainte medicul despre avantajele si dezavantajele lor.
Cum actioneaza vaccinul?
Vaccinul contine fragmente mici de bacterii sau de virusuri, care sunt prelucrate astfel incat sa nu produca boala. Ele stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi, in cazul in care organismul intra in contact cu virusuri sau cu microbi.
Cat timp sunt active?
Unele tipuri de vaccinuri sunt eficiente numai pe perioade limitate de timp, iar pentru mentinerea imunitatii sunt necesare doze de rapel periodice. Vaccinul impotriva difteriei si cel contra tetanosului se repeta la fiecare zece ani.
Vaccinurile de care chiar are nevoie copilul tau
