Mircea Dinescu

Mircea Dinescu

Născut în 1950, pe 11 noiembrie, în Slobozia, Mircea Dinescu este un cunoscut poet, publicist şi scriitor român. În urma unui interviu publicat în decembrie 1988 în ziarul francez Liberation a fost arestat la domiciliu în timpul epocii Ceauşescu, a  devenind astfel un simbol al disidenţei anti comuniste. După 1989 a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor şi membru al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

A înfiinţat revistele “Academia Caţavencu”, „Plai cu boi” şi „Aspirina săracului” şi are 19 volume publicate în limba română iar poeziile sale pot fi citite în mai multe limbi, a publicat volume în Germania, Ungaria, Olanda, Suedia, Franţa sau Serbia. Este de 4 ori premiat de Uniunea Scriitorilor din România, are un premiu al Academiei Române şi 3 premii internaţionale.  A fost realizator si prezentator al emisiunii „Politică şi delicateţuri” de la Realitatea TV si TVR.

Mircea Dinescu este şi un cunoscut producător de vinuri, proprietar de restaurante şi o cunoscută voce în spaţiul cultural românesc unde reprezintă o voce carismatică a societăţii civile române.

Din martie 2021 prezintă emisiunea Poezie şi delicateţuri la Prima Tv despre care spune” Răscolesc în continuare după ultimii lăutari din România pe care eu i-am descoperit şi lansat. Din păcate nu se mai naşte o nouă generaţie de lăutari iar cei care sunt, sunt bătrâni lautari care au o zestre, moştenită de la bunicii lor, de cântece lăutăreşti cu hazul şi cu farmecul lor. Şi evident că o să invit vedete din lumea filmului, televiziunii dar şi din alte domenii - medici, sportivi, pe care încerc cu o cheiţă tainică să îi deschid şi să le aflu secretele şi biografiile.”

În fiecare duminică, Poezie şi delicateţuri oferă o bună ocazie telespectatorului să intre într-o lume în care poezia este în orice, de la un pahar de vin până la povestea de viaţă a invitaţilor, iar reţetele culinare sunt abordate simplu, fără pretenţii, cu un aer autoironic, adăugat de poetul Mircea Dinescu. Totul presărat cu muzică lăutărească adusă de ultimii lăutari care mai există în România, o mostră de autenticitate pe care Mircea Dinescu o aduce în faţa telespectatorilor Prima TV.

Emisiunea semnată Mircea Dinescu se poate vedea în fiecare duminică, de la ora 14:00, doar la Prima TV

viewscnt

Emisiuni

Stiri